Νομιμοποίηση Ημιυπαίθριων και λοιπών Χώρων

 

10/09/2010

Ο νόμος 3843/2010 που τέθηκε σε ισχύ από τις 28-04-2010 δίνει πλέον την δυνατότητα σε όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν «κλειστούς» ημιυπαίθριους χώρους ή έχουν μετατρέψει τη σοφίτα, το υπόγειο, τον χώρο pilotis ή τον κλειστό χώρο στάθμευσης σε κατοικήσιμο χώρο (ή άλλη χρήση) να τον «νομιμοποιήσουν» και να τον διατηρήσουν ως έχει για 40 χρόνια καταβάλλοντας ένα πρόστιμο, αρκεί ο χώρος να βρίσκεται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής άδειας η οποία εκδόθηκε έως τις 07-02-2009.
Το πρόστιμο αυτό εξαρτάται από την επιφάνεια και το είδος του χώρου καθώς και από την τιμή ζώνης στην περιοχή που βρίσκεται το κτίριο.

Το πρόστιμο υπολογίζεται από την ακόλουθη σχέση
Υπολογισμός προστίμου = Εμβαδόν παράνομου χώρου x συντελεστή x Τιμή Ζώνης περιοχής

Ο συντελεστής προκύπτει από τους ακόλουθους πίνακες και την τιμή ζώνης μπορείτε να την βρείτε στο www.gsis.gr και είναι η τιμή σύμφωνα με το αντικειμενικό σύστημα αξιών του Υπουργείου Οικονομικών που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

Screenshot_1

Screenshot_2

 

Έστω για παράδειγμα ότι έχουμε στην ιδιοκτησία μας διαμέρισμα πρώτης κατοικίας σε περιοχή με τιμή ζώνης 1500 ευρώ/τ.μ. στο οποίο υπάρχει κλειστός ημιυπαίθριος χώρος επιφάνειας 10 τ.μ.
Το πρόστιμο θα είναι 10×5%x1500 = 750 ευρώ.

Για την διαδικασία νομιμοποίησης απαιτούνται:
– Αίτηση
– Υπεύθυνη Δήλωση
– Τεχνική Έκθεση Μηχανικού
– Στέλεχος οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό διάγραμμα της άδειας, διάγραμμα κάλυψης και κάτοψη του χώρου του οποίου ζητείται η τακτοποίηση
– Παράβολο €250 για τους ημιυπαίθριους χώρους και €350 για τους λοιπούς χώρους, το οποίο συμψηφίζεται με το πρόστιμο που θα προκύψει.

Η ελάχιστη αμοιβή μηχανικού είναι 232,53 ευρώ + ΦΠΑ

Το Γραφείο μας αναλαμβάνει τη δημιουργία του φακέλου με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, την τεχνική έκθεση μηχανικού και την πλήρη διεκπεραίωση του φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία με στόχο την νομιμοποίηση κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, υπογείων, πάρκινγκ ή σοφίτας.

Νομιμοποιήστε τους χώρους σας πριν την επικείμενη αύξηση των Αντικειμενικών Αξιών
Η περίοδος μάλιστα αυτή είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την νομιμοποίηση μιας και ακόμα δεν έχει γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξίων που αναπόφευκτα όταν πραγματοποιηθεί θα ανεβάσει κατακόρυφα το ύψος του προστίμου.
Ειδικές τιμές θα γίνονται σε περιπτώσεις ανάθεσης περισσοτέρων ιδιοκτησιών.

Write a Reply or Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *