Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η δίμηνη παράταση για τις αιτήσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, η οποία προβλέπεται σε τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου “Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτεία και βελτίωση του θεσμού του Τεχνικού Ελέγχου οχημάτων” που κατάθεσε το ΥΠΕΚΑ.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αυτή προβλέπει ακόμη ότι:

· Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων και η χρονική διάρκεια πληρωμής του προστίμου διατήρησης των χώρων. Για τα ακίνητα κατοικίας σε δέκα δόσεις, εντός 30 μηνών και για τα ακίνητα άλλης χρήσης, σε οκτώ δόσεις εντός 32 μηνών.

· Η διατήρηση των χώρων δεν μεταβάλλει τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζει το φόρο ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους διατηρούμενους χώρους δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.

· Τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται.

· Οι χώροι που διατηρούνται δεν λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της κείμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ειδικά ως προς τον φόρο ακίνητης περιουσίας και για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων, οι τακτοποιούμενοι χώροι συνεχίζουν να λαμβάνονται φορολογικά υπόψη όπως ήταν προ της τακτοποίησής τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν θα οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι.
Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, για το φόρο ακίνητης περιουσίας και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι χώροι όπως και πριν την ταυτοποίηση τους ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.
«Ξεκαθαρίζουμε με αυτό τον τρόπο ένα νεφελώδες τοπίο που είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες γύρω από τις πιθανές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα επέφερε η ρύθμιση», επεσήμανε ο κ. Σηφουνάκης και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι σεβόμαστε και εφαρμόζουμε την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, «τα ποσοστικά στοιχεία που υπάρχουν σε συνεργασία με το ΤΕΕ δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στη σχετική ρύθμιση και ότι η εβδομαδιαία αύξηση υποβολής αιτήσεων στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση που ξεπερνάει το 15%-20%».
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, όπως ανέφερε, είχαν κατατεθεί περίπου 75.000 αιτήσεις ενώ στα τέλη Νοεμβρίου έφθασαν στις 238.000.

Write a Reply or Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *